top of page
Schizofrenie
Schizofrenia (greacă Σχιζοφρένεια schizein = a despica, a scinda, phren = minte, suflet), (Bleuler, 1911), sinonimă cu Dementia praecox (Kraepelin, 1896) este o denumire a unui grup de boli mintale incluse în categoria psihozelor endogene[1]. Caracteristică este apariția unor manifestări psihopatologice majore, cum sunt halucinațiile, deliruri, tulburări formale de gândire, tulburări afective, tulburări de comportament, dezorganizarea personalității. Până la data actuală nu au fost puse în evidență cauze corporale decelabile.
În sistemele de clasificare modernă se consideră obligatorie pentru stabilirea diagnosticului o durată minimă a manifestărilor morbide. Tablourile clinice de tip schizofrenic, care nu îndeplinesc și acest criteriu, sunt clasificate - până la proba timpului - drept boli schizofreniforme. Schizofrenia este una din cele mai severe afecțiuni psihiatrice, cu repercusiuni grave atât pentru bolnav, cât și pentru aparținători, mai ales că nu se poate prevedea niciodată care va fi evoluția bolii, în pofida tratamentelor moderne care au modificat radical prognozaprivind încadrarea socială a bolnavilor. Schizofrenia este o psihoză caracterizată prin deteriorarea proceselor de gândire și de răspunsuri emoționale inadecvate.
Tulburarea se manifestă prin halucinații auditive, deliruri paranoide sau bizare sau prin vorbire și gândire dezorganizate și este însoțită de disfuncție socială sau ocupațională semnificativă. Debutul acestor simptome apare de obicei la începutul perioade adulte, cu o prevalență globală de-a lungul vieții în jur de 0,3–0,7%.Diagnosticul se bazează pe comportamentul observat și pe experiențele raportate de pacient.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Schizofrenie
Canabidiolul (CBD), un compus din cannabis sativa, ca un medicament antipsihotic
(Eng) (PubMed)
Canabidiolul ca un potential tratament pentru psihoză
(Eng) (PubMed)
Canabidiolul îmbunătățește de semnalele anandamidelor și ameliorează simptomelepsihotice ale schizofreniei
(Eng) (PubMed)
Uz medical al Canabidiolului : o nouă speranță pentru schizofrenie?
(Eng) (PubMed)
O analiză critică a efectelor antipsihotice canabidiolului: o anchetă translațională de 30 de ani
(Eng) (PubMed)
Disfuncțiile sistemului endocanabinoid periferic in primele faze ale psihozelor
(Eng) (PubMed)
Canabinoide și schizofrenia: perspective terapeutice
(Eng) (PubMed)
Efectele similar antipsihotice ale canabidiolului și rimonabantului: analiză sistematică a studiilor pe animale și oameni
(Eng) (PubMed)
Monoterapie pe bază de canabidiol (CBD) pentru schizofrenia imuna la alte tratamente
(Eng) (PubMed)
Canabisul cu conținut ridicat de canabidiol (CBD) este asociat cu mai puțineexperiențe psihotice
(Eng) (PubMed)
bottom of page