top of page

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.

Primele simptome ale bolii Parkinson apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani, dar 1 din 10 pacienți sunt diagnosticați cu boala Parkinson înainte de 50 de ani, iar 1 din 20 pacienți în jurul vârstei de 40 de ani.

La început, simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident. În momentul manifestării primelor simptome, se crede că între 60% și 80% din celulele din zona de control a activităților motorii sunt deja distruse.

Severitatea Bolii Parkinson, modul în care progresează și impactul asupra vieții pacientului variază de la caz la caz, dar tratamentele disponibile permit controlul bolii mult timp după stabilirea diagnosticului.

Depistarea timpurie a Bolii Parkinson, vizitele la medicul neurolog, urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecărui stadiu al bolii, o alimentație adecvată și activitatea fizică zilnică îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Boala_Parkinson

Efectele cannabidiolului (CBD) in tratamentul pacientilor cu boala Parkinson: studiu de explorare
(Eng) (PubMed)

Perspective pentru terapii bazate pe canabinoizi în tulburările ganglionilor bazali
(Eng) (PubMed)

Evaluarea efectului neuroprotector al Canabinoidelor într-un model de șobolan cuboala Parkinson
(Eng) (PubMed)

Canabinoidele oferă neuroprotectie impotriva toxicității 6–hidroxidopamină in vivo șiin vitro: relevanță pentru boala Parkinson
(Eng) (PubMed)

Cannabidiolul poate îmbunătăți tulburările de somn somn asociate cu miscare rapidă a ochilor la pacientii cu boala Parkinson: o serie de caz
(Eng) (PubMed)

Canabidiolul (CBD) pentru tratamentul psihozelor în boala Parkinson
(Eng) (PubMed)

Potentialul terapeutic al Canabinoidele in bolile Sistemului Nervos Central
(Eng) (PubMed)

bottom of page